Kuih Donut melayu katanya..

by - Monday, March 18, 2019

[ Day 8, Cabaran 21 hari 21 entry DAG. ] 

Ingat tak keledek yang saya dapat Jumaat lepas?




Dengan jayanya mereka sudah selamat bertukar menjadi segerombolan kuih keria semalam. hihi

Ntah kenapa, petang semalam mood rajin datang tiba-tiba. Lepas dok tenung je keledek tu 2 hari tak tau nak buat apa, pooff! Tibe-tibe datang ilham nak buat keria. 

Sukacita dimaklumkan perkara sebegini amat rare sekali terjadi yer. Jarang-jarang sungguh dapur Master Leader DAG Shida Salim yang da menjual bantal DAG 7 Bintang lebih 2 tahun ni menghasilkan kuih minum petang. Salunya kuih cap kedai je. 🙊

Sempena kemenjadian kuih keriaku, meh la si amatur ni nak kongsikan resipi kuih keria gula melaka. Tudiaa.. Baru sekali buat siap nak share resipi kaw.. Resipi pon ilham dari google padahal. haha

RESIPI KUIH KERIA GULA MELAKA

Bahan-bahan :

Keledek 250 gram
Tepung jagung 3 sudu
Tepung gandum 3 sudu
Gula melaka
Garam secukup rasa

Cara-cara :

1. Rebus keledek sampai empuk, dan lenyek sehingga lumat.




2. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung.
3. Letak garam secubit rasa
4. Uli sampai sebati. Kalau masih melekit-lekit, adjust tambah tepung sampai tak melekat di tangan.



5. Bulat-bulatkan doh dan lubangkan ditengah




6. Goreng hingga keperangan



7. Cairkan hirisan gula melaka dalam kuali, dan gaulkan keria tadi sampai gula kering







8. Tadaaa. Siap untuk dinikmati seisi keluarga. Licin budak-budak ni kerjakan. Dorang kata ni kuih donut melayu 🤣


Takde la susah sangat nak buat rupenya.  Si amatur ni pon boleh bejaya. Hihi.oh btw, Keledek purple dengan oren ada stok lagi ni. Korang biasa buat kuih ape ek? Share la kat sini boleh saya try. 😊

Yang jarang buat kuih, 

ML Shida Salim

You May Also Like

7 Comments

  1. Replies
    1. Hihi sian 2 ketul semalam tunggu jiran datang. Last2 tepakse akk abeskan 🙊🙊

      Delete
  2. Replies
    1. Kukus dah.. Goreng dah.. Keria dah.. Belen ada sikit lagi.. Kekonon nak try buat kuih. Hihi

      Delete